Renovatie oorlogsbegraafplaats Zuidland

Opdrachtgever:     Gemeente Bernisse
Locatie:                Raadhuisstraat te Zuidland

Omschrijving
De oude (oorlogs)begraafplaats aan de Raadhuisstraat in Zuidland was eigenlijk al jaren niet meer toegankelijk voor het publiek. De paden waren overgroeid met struikgewas en bomen maakten het zicht op de graven onmogelijk. De gemeente maakte een plan voor volledige renovatie van de begraafplaats die eind 2014 is afgerond. 
Nagenoeg alle bomen zijn vanwege achterstallig onderhoud gerooid, grafstenen zijn, nadat ze eerst nauwkeurig zijn vastgelegd en gefotografeerd, opgenomen en gerestaureerd, het vervallen baarhuisje is gerestaureerd en de paden zijn hersteld. Er zijn nieuwe beplantingsvakken gerealiseerd en er zijn nieuwe bomen aangeplant. Het geheel is omlijst met een karakteristieke rode beukenhaag.

Bijzonderheden van dit project

Opnemen bomen en boren van stobben.
Omdat de bomen in de loop der jaren op onmogelijke plaatsen zijn gegroeid, was het zeer nauwkeurig en voorzichtig werken. De bomen moesten stuk voor stuk worden opgenomen zodat er geen graven beschadigd raakten. Het pad waarover onze kraan kon rijden was zo smal dat deze op de centimeter nauwkeurig precies tussen de graven kon manouvreren. De bomen zijn met een verlengde giek één voor één opgenomen en op de weinig beschikbare ruimte weggelegd, vanwaar ze direct in de versnipperaar konden worden getrokken.

Na het opnemen van de bomen zijn de stobben geboord, hetgeen ook uiterst voorzichtig moest gebeuren omdat de stobben vaak direct tegen de graven aan stonden.
Zonder de eigenlijke graven te beroeren is het gehele terrein voorzichtig geegaliseerd.

Herinrichting  
De gemeente vond het belangrijk dat de begraafplaats helemaal in ere hersteld werd en dat de begraafplaats weer voor iedereen toegankelijk zou zijn. De heren Oosting en De Boer van de gemeente tekenden het nieuwe ontwerp, gebaseerd op de oorspronkelijke inrichting, maar in een modern jasje. Wij realiseerden het ontwerp.

Aanleg Grindpave-paden
Op de begraafplaats zijn nieuwe paden van Grindpave aangebracht, waardoor ook mensen met een rollator of kinderwagen de begraafplaats gemakkelijk kunnen bezoeken. Grindpave is een verharding met de gebruiksvriendelijke gemakken van asfalt maar met een natuurlijke uitstraling.

Bomen, beplanting en bloembollen
Een uitgebreid assortiment vaste planten, heesters en bloembollen zal menig bezoeker bijzonder verrassen. Het geheel is omlijst met een prachtige rode beukenhaag en natuurlijk zijn ook de bomen terug geplant. De gemeente koos voor bijzondere soorten zoals de Nyssa sylvatica, die in de herfst prachtig zal kleuren!

Bekijk hieronder het fotoboek van het opnemen van de bomen en beplanting en het resultaat van de herinrichting!

Adresgegevens

Stationsweg 32
3214 VK  Zuidland
 
T (0181) 451618
F (0181) 452840

Certificering

VCA**
ISO 9001
Groenkeur BRL Groenvoorzieningen
SKAO CO2-prestatieladder, niveau 3
Aequor-erkend leerbedrijf    

Volg ons!

Volg ons op facebookVolg ons op twitterVolg ons op youtube