Leverantie en aanplant Koningslinde Brielle

Op 26 april 2013 mochten we een 33 jaar oude Koningslinde leveren en planten voor de Sint Catharijnekerk te Brielle ter gelegenheid van de troonswisseling. Er is gekozen voor deze 33 jaar oude boom omdat de 33 jaar symbolisch is voor de periode dat Beatrix Koningin der Nederlanden is geweest.

Omdat de Koningslinde een dag later officieel geplant zou worden door Wethouder Schipper, burgemeester Van Viegen en tien bewoners van Gemeente Brielle, moest het werk zeer nauwkeurig gebeuren. De werklocatie moest keurig netjes worden achtergelaten zonder dat sporen van de aanplant zichtbaar waren. Om de grasmat niet te beschadigen zijn kunststof rijplaten gelegd en is het plantgat gegraven met een midi-rupskraan in plaats van met de 24-tons kraan waarmee de boom in het plantgat is gezet. Om ruimte te bieden aan de lange rij "officiele planters" de volgende dag is gekozen voor een vierkant plantgat. Dit plantgat was bovendien gemakkelijk netjes af te werken met nieuwe zoden.

Bijzonderheden van dit project
Naast bovenstaande bijzonderheden was dit voor ons een project om niet snel te vergeten.

Wethouder Schipper heeft geheel volgens de traditie, een koker in het plantgat gelegd voor het nageslacht, met daarin de datum en de reden van de aanplant van de boom en de namen en leeftijden van alle planters. Uit elk decennium is een planter gekozen: De jongste planter, Mees Bisschops, was 6 jaar oud. De oudste planter, mevrouw Speet, was 95.

Toen de klus was geklaard heeft de wethouder al onze medewerkers getrakteerd op Oranjebitter, door hemzelf in zijn meegebrachte borrelglaasjes geschonken in de cabine van de kraan! Ondanks de regen was het, mede door dit gebaar, een warme middag die we niet snel zullen vergeten!

TERUG