Realisatie mountainbike-route Oostvoorne

Rondom het Oostvoornse Meer realiseerden we een MTB-baan van ruim 11 km lengte. De onverharde single track route loopt gedeeltelijk langs de oude kustlijn van Oostvoorne en gedeeltelijk over de 1e Maasvlakte. De route is gemarkeerd met houten palen met daarop in het zwarte het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder twee rondjes).

 

Aard van de route
De route is uniek in Nederland. Vrijwel het gehele parcours bestaat uit speciaal gebouwde singletracks. Door korte klimmetjes die elkaar snel opvolgen is het traject voor Nederlandse begrippen intensief en uitdagend. Het afwisselende parcours loopt door bossen en duinen. Vrijwel het gehele parcours is onverhard. De ondergrond van de route bestaat grotendeels uit zand en klei, waarvan enkele stukken zijn verhard. Ook maakt de route gebruik van berm- en grasstroken.

De route wordt door MTB'ers zeer positief beoordeeld:

"Misschien wel mijn favoriet in de buurt van Rotterdam. Heerlijke flow, lekker afwisselend, stuk door de 'duinen' tussen industrie en Oostvoornse meer is echt kick, leuke jumps, heuveltjes. Toproute!".

Bijzonder
Het gebied waardoor de route loopt, is gedeeltelijk aangewezen als Natura 2000-gebied en in een gedeelte van het gebied lopen wilde paarden. Reden om zeer nauwkeurig te werken om de aanwezige flora en fauna zo min mogelijk te verstoren.

Het gebied is in eigendom van Gemeente Westvoorne, Stichting Het Zuidhollands Landschap, Waterschap Hollandse Delta en Port of Rotterdam. Het onderhoud van de baan wordt gedaan door de vele vrijwilligers van Stichting MTB Oostvoorne.

 

TERUG -->